Info over Yidaki / Didgeridoo

Didgeridoo speler

Michiel Teijgeler

Sinds 1993 volgt Michiel zijn hart en zijn instrument, waar het hem ook brengt! Lees zijn biografie.

Ga »

Organic dance

Didge 'n Skins

Mijn nieuwe band!
Meld je aan voor de maillinglijst, word vrienden op facebook en luister naar onze muziek!

Ga »

Yidaki Didgeridoo

Yidaki / Didgeridoo

Kom meer te weten over de Yidaki, zijn achtergrond, plaats in de cultuur, do's and dont's en speelwijzen.

Ga »


Michiel Teijgeler

Ruim 25 jaar speelt Michiel didgeridoo en heeft hij zich ontwikkeld tot één van Europa ’s meest toonaangevende spelers. Hij laat zich inspireren door ritmes van over de hele wereld die hij vertaalt naar pompende beats op de didge.
Met de formaties 3ple-D en Didge ‘n Skins speelt hij regelmatig op (internationale) festivals. Daarnaast treedt hij op als special act bij tal van bands, DJ’s en als solo artiest.
Hij heeft jarenlange ervaring als docent, en is verbonden aan Percussieschool Mi Dushi in Apeldoorn en het Museum Volkenkunde te Leiden. In zijn lessen en workshops verwerkt hij de vele sounds die het instrument rijk is tot bouwstenen en ritmes waarmee spelers van alle niveaus aan de slag kunnen.

Naast zijn eigen moderne stijl van spelen, verdiept hij zich steeds verder in de cultuur en traditie van het instrument. Hij onderhoudt directe contacten in Arnhemland, Australië, die hij regelmatig opzoekt voor verdere studie en het inkopen van instrumenten. Met zijn activiteiten wil Michiel bereiken dat de didge algemeen geaccepteerd wordt als volwaardig muziekinstrument.

Terug »
Didgeridoo docentDidge and Skins, organic dance

Didge 'n Skins

Net als de meeste percussie muziek wordt de didgeridoo, binnen de traditie van de Yolngu uit Arnhemland Australië, gebruikt voor dans-begeleiding. Het was dan ook Michiels wens om mensen te laten dansen op zijn originele, percussieve didgeridoo grooves.

Didge ’n Skins is een live, organic dance experience uit Nederland.
Ze gebruiken vooral traditionele instrumenten als djembe, conga, drums en didgeridoo om deze samen te brengen tot een explosie van groove!

Didgeridoo: MT-Yidaki
Drums: Niek de Bruijn
Latin percussie: Yannick van ter Beek
Bekijk onze website!
Terug »


Yidaki / Didgeridoo

Als je een didgeridoo wilt aanschaffen dan is de kans klein dat je een traditioneel instrument koopt, aangezien de meeste didgeridoo's die tegenwoordig verkocht worden, niet zijn gemaakt door traditionele Aboriginals uit Arnhemland, Australië.

Yidaki is één van de didgeridoo vormen van de didgeridoo die wordt bespeeld in Noordoost Arnhemland. De Yolngu beheren de oudste verhalen over de ontstaansgeschiedenis van dit instrument. Yidaki zijn meestal conisch van vorm en variëren in toon meestal tussen C en G. Een perfecte yidaki heeft een 'toot' die ongeveer een octaaf hoger ligt dan de drone en behoeft geen bijenwas mondstuk.

Mago, aan de andere kant, is meer cilindrisch van vorm. Het heeft rijke boventonen en de 'toot' wordt in deze muziekstijl niet gespeeld. Mago is één van de didgeridoo types die gespeeld wordt in West- en Centraal-Arnhemland.

Er zijn een groot aantal verschillende varianten op yidaki/mago en elke variant heeft een eigen naam, speelwijze en geluidskarakteristiek. Binnen een bepaalde clan hebben ze verschillende varianten met elk zijn eigen naam en gebruik in ceremonie, song-cycle of ritueel. Om het nog ingewikkelder te maken kan elk instrument verschillende namen hebben afhankelijk van de context.

Natuurlijk kent men nog tal van andere instrumenten, waarvan vooral de clapsticks of, in sommige talen, Bilma een prominente plaats innemen binnen de Aboriginal muziek. Maar men gebruikt ook boemerangs, shekere's en dergelijke. In Queensland bespeelt men zelfs een soort trommel.

Van de ruim 500 soorten Eucalyptus zijn er slechts een 6-tal soorten geschikt voor de bouw van yidaki: Stringy-bark, Iron-Bark, Woolly-but, Yellowbox, Boxwood, en Bloodwood. Zoals wellicht bekend, wordt de yidaki door termieten (Mastothermes darwiensis) leeg gegeten.

Vanuit de traditie wordt er een groot onderscheid gemaakt tussen ceremoniële muziek enerzijds en feestmuziek anderzijds. Het eerste is namelijk alleen voor geïnitieerden en de tweede is openbaar. De Yolngu moedigen ons aan om de traditionele bouwstenen van hun muziek te leren en te oefenen om deze vervolgens te integreren tot een nieuwe stijl. Het exact kopiëren van clansongs of onze (westerse-) speelstijl traditioneel durven noemen wordt (terecht) als hoogst beledigend en arrogant ervaren.Lees meer over dit onderwerp.

Terug »